Kinder- en jeugdpsychotherapie vindt plaats in nauwe samenwerking met de ouders, vervangende verzorgers of met het hele gezin. Naast de behandeling van het kind, is er altijd een vorm van ouderbegeleiding. Omdat kinderen zijn ingebed in een gezin is het noodzakelijk om enerzijds het kind te helpen en anderzijds afstemming te zoeken met de ouders of opvoeders. Wanneer kinderen in een tehuis of pleeggezin wonen geldt dat ook. De begeleiding van kind en ouders kan verschillende vormen aannemen.
De ouderbegeleiding kan bestaan uit gesprekken waarin de opvoeding en het gezinsleven besproken worden. Er is ook ruimte voor de eigen beleving van de ouders.
Het is belangrijk om te achterhalen hoe de opvoeding en ontwikkeling van het kind tot nu toe zijn verlopen. Soms kan helderheid over de problematiek van het kind en de effecten daarvan op de rest van het gezin gunstig zijn. Meer kennis van de problematiek en een beter begrip van de aard van hun kind kunnen ervoor zorgen dat ouders succesvoller worden in hun aanpak en beter op hun kind kunnen afstemmen.
Naast de ouderbegeleiding zijn soms andere vormen van begeleiding nodig, zoals begeleiding op school of in de thuissituatie. De psychotherapeut bekijkt samen met de ouders en het kind welke aanpak het meest zinvol is.
Hoe lang duurt kinder- en jeugdpsychotherapie?
Vooraf is niet precies te zeggen hoe lang de psychotherapie zal duren. Soms richt de behandeling zich op een afgebakend probleem, zoals faalangst op school. In zo’n geval zal de behandeling doorgaans kortdurend kunnen zijn. Een korte behandeling neemt enkele sessies tot een half jaar in beslag. Als de problemen complex of hardnekkig zijn kan de behandeling een tot drie jaar duren.
Het resultaat van de therapie
Wanneer de behandeling aanslaat zal het resultaat te zien zijn in het afnemen van de klachten. Het kind functioneert beter op alle levensgebieden: thuis, op school, in de omgang met vriendjes. Een kind zal zich vrijer bewegen, zich zekerder voelen, meer durven.